Togo

Geografie

Togo ligt aan de Golf van Guinee tussen de buurlanden Burkina Faso in het noorden, Benin in het oosten en Ghana in het westen. Het land wordt voornamelijk ingenomen door het Togogebergte (op zijn hoogst 1098 m) dat naar het zuiden overgaat in een kristallijn plateau van gemiddeld 400 m hoogte. De belangrijkste rivier is de Mono. Togo is een lang land met een oppervlakte van 56.785 km². Het land bestaat uit vijf regio’s. Elke regio heeft zijn eigen hoofdstad. De regio’s zijn van noord naar zuid: Savanes, Kara, Centrale, Plateaux en Maritime. De hoofdstad Lomé is gelegen in het zuiden van Togo. Deze stad ligt dicht aan de oceaan en heeft een grote haven.

Bevolking

Togo heeft een totale bevolking van iets meer dan zes miljoen mensen. Er zijn ongeveer 40 etnische groepen te onderscheiden in Togo; de grootste zijn de Ewe (32%) en de Mina (6%) in het zuiden, de Kabyé (16%), de Kotokoli (6%) en de Moba (5%) in het noorden en midden. Het grootste deel (48%) van de bevolking behoort tot het Christendom en is voornamelijk woonachtig in het Zuiden. Moslims (14%) wonen voornamelijk in het noorden. Ook zijn er aanhangers (33%) van inheemse godsdiensten (animisme). Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft in Togo 32,3% van de bevolking onder de armoedegrens.

Taal

Frans is de officiële voertaal van Togo. Maar Ewe en Mina wordt veelal in het zuiden van het land gesproken en Dagomba en Kabyé in het noorden. De meeste Togolezen spreken en begrijpen Ewe, naast de voertaal Frans. De derde taal die gesproken wordt door de meeste mensen is Kabyé. Naast Frans worden ook Ewe en Kabyé ook op school onderwezen. Er zijn circa 40 verschillende etnische groepen in het land en ze spreken allemaal een eigen taal en/of dialect.

Economie

De economie is in hoge mate afhankelijk van de uitvoer van slechts enkele delfstoffen, zoals fosfaat, leisteen en marmer, waarvan de prijzen bepaald worden op de wereldmarkt. Het voornaamste uitvoerproduct is fosfaat. Dit levert de helft van de exportverdiensten op. Verreweg het grootste deel van de bevolking vindt in de landbouw zijn bestaan. De belangrijkste voedingsgewassen zijn cassave, yam, maïs, gierst en rijst. Als handelsgewassen worden cacao, koffie, palmpitten, aardnoten en katoen verbouwd. De industrie van het land omvat de productie van voeding- en genotsmiddelen, textiel, chemische producten en bouwmaterialen. Ook een bron van inkomsten is toerisme. De nationale munt in Togo is de CFA-Frank (XOF). De koers van de West-Afrikaanse frank is door middel van een vaste koers gekoppeld aan de euro. € 1,- staat gelijk aan 656 CFA-frank. 1000 CFA-frank staat gelijk aan € 1,52 (oktober 2017).

Flora en Fauna

Het landschap van Togo bestaat voornamelijk uit savanne met op veel plaatsen lichte bebossing. In de bergen komt er regenwoud voor. De begroeiing in dit regenwoud is deels loof verliezende. Galerijwouden komen voor langs de rivieren, en naar het noorden toe bestaat het gebied uit steppe. Aan de kust, in het zuiden, is er een klein stukje gebied met zandstranden. In het binnenland van Togo zijn er enkele natuurreservaten. In Togo komen er ook veel dieren voor. Met name het aantal vogels is imposant. Er zijn een groot aantal kraanvogels, ooievaars en maraboes. Verder leven er verschillende soorten apen, de hyena, de leeuw, de panter, de olifant, de nijlpaard, de buffel en veel antilopen. In Togo zijn er twee grote natuurreservaten waar wilde dieren leven. In de buurt van het plaatsje Mango is het National Park de la Keran te vinden. Dit is één van die twee grote reservaten. In dit park leven onder andere leeuwen, olifanten, giraffes en veel vogels. Het tweede nationale park van Togo is Fazao Malfakasa. Het is het enige natuurpark in heel West-Afrika met een semi-bergachtig tropisch ecosysteem.

Klimaat

Het klimaat in Togo heeft een tropisch en regenrijk karakter. In het noorden is er een regentijd van maart tot oktober. In het zuiden is de regentijd verdeeld over twee perioden. Van maart tot juli en van september tot november. In de regentijden valt er redelijk wat regen. Er is geen plek waar het onder de 1000 mm per jaar valt. De gemiddelde temperatuur varieert tussen de 22°C en 34°C. In Togo is er ook veel wind. In het kustgebied, in het zuiden, heerst er een landzeewind circulatie. In de periode van juli tot september heerst er in dit gebied de zuidwestelijke moessonwind. In het noorden is de wind meestal zuidwestelijk. In de maanden december en januari waait er in het noorden harmattan. De harmattan is een warme wind die stofstormen met zich mee brengt. De warmste periode in Togo begint half februari en duurt ongeveer tot half april.