Sanitair voor basisschool EPL A.D.

Basisschool A.D. is gevestigd 25 km ten zuidoosten van Lomé, en heeft 7 klassen van peuterspeelzalen tot groep 6. In totaal zijn er 230 kinderen op deze school. De school is gevestigd nabij een woonwijk. En dat is voor de meeste leerlingen prettig, omdat ze dan niet lang onderweg zijn om naar school te gaan.

De school beschikt wel over gebouwen van baksteen, maar er zijn geen sanitaire voorzieningen zoals toiletten, wastafels en kranen. De behoeftes worden in de vrije natuur gedaan. En er is geen vers drinkwater aanwezig. Vanwege de slechte hygiënische omstandigheden is een uitbraak van cholera, een seizoensgebonden ziekte in Togo, zeer reëel.

Om de hygiënische omstandigheden te verbeteren, en om de kinderen voor de toekomst de basisprincipes van een goede hygiëne bij te brengen, heeft Stichting Hola geholpen om sanitaire voorzieningen aan te leggen. Op 31 maart 2014 waren wij aanwezig bij de feestelijke opening van de nieuwe sanitaire faciliteiten.

Er is een waterput gegraven met een speciale handmatige touwpomp die het water naar een watertank oppompt. Vanuit deze tank wordt het water getransporteerd naar het toiletgebouw met 4 toiletten en 2 wasbakken. Zowel de kinderen, de buurt, de ouders als de leraren zijn uiteraard zeer blij en dankbaar met dit welkome waterproject.