Maïsmolen voor Akpakpakpé

In Akpakpakpé is in 2011 het eerste proefproject opgestart waarbij er in het dorp een maiuml;smolen is geiuml;nstalleerd. Het betreft een klein dorpje en is alleen te bereiken via een lange zandweg. Naar schatting leven er in en rondom Akpakpakpé een groep van 800 volwassen dorpelingen. De inwoners zijn voornamelijk landbouwers en verbouwen diverse soorten gewassen, waaronder maïs. Het maïs wordt veelal tot meel gemalen en is voor deze mensen het dagelijkse basisvoedsel.

Omdat er in de regio echter geen molen voorhanden is, is men voortdurend bezig om zware zakken, teilen en pannen met maïs lopend of soms per motor te transporteren. Met name jonge vrouwen zijn hier met regelmaat een groot deel van hun tijd mee bezig. Na onderzoek, en nadat er een stuk land ter beschikking is gesteld, is er besloten om in samenwerking met onze Togolese projectpartner AJCOP-TOGO in Akpakpakpé een eerste maïsmolen te plaatsen.

In maart 2011 is er een gebouw neergezet waarin vervolgens de maïsmolen is geplaatst. En er is een comité samengesteld die het beheer en de administratie verzorgd. In augustus 2012 heeft er vanuit Nederland een bezoek plaatsgevonden. Hierbij is geconstateerd dat het beheer in vertrouwde handen is en de dorpbewoners enorm profiteren van de molen. Zij zijn Nederland enorm dankbaar voor de maïsmolen, én helemaal de vrouwen, bij wie een enorme ‘last’ van de schouders is genomen!